Er zijn zo nu en dan nog enkele tickets beschikbaar!
Meer kans op zekerheid? Check TicketSwap!

De Sjeng

De Sjeng is een hommage aan de naamgever van de Sjeng Kraft Kompenei. De prijs bestaat uit een geldbedrag en een beeldje van kunstenaar Ton Wouters. De Sjeng wordt jaarlijks toegekend aan een beeldbepalende accordeonist uit Limburg. De Sjeng is een oeuvreprijs en als zodanig de opvolger van ‘t Sjengske.

De instelling van de prijs is tot stand gekomen in overleg met de familie Kraft, die jaarlijks op het podium de uitreiking verricht. Wat niet verandert, is de traditie dat de winnaar tijdens de11devande11de akoestisch de evergreen ‘Iech bin zoe verleef’ speelt. De vaste bezoekers weten wat dat betekent: sjevraoje (kippenvel).

De uitreiking van De Sjeng – Prijs voor Limburgs accordeontalent is één van de hoogtepunten tijdens de11devande11de. Onderstaande filmpjes getuigen hiervan:

Sjeng Kraft Kompenei
Winnaars

In de eerste jaren werd ‘t Sjengske toegekend aan jeugdig muzikaal talent uit alle muzikale disciplines, afwisselend uit de klassieke en populaire hoek.

Prijswinnaars in die periode waren:

2000: Herman van de Kogelenberg, fluitist
2001: Maud Wilms, singer/songwriter
2002: Treble, singer/songwriter trio
2003: Bart Claessens, trombonist
2004: Dominique Paats, accordeonist
2005: INFA, jeugdige popband
2006: Lisanne Soeterbroek, violiste

In 2007 wordt besloten de prijs exclusief voor accordeonisten te bestemmen. Hiermee wil de Sjeng Kraft Kompenei de hommage aan de artistieke erfenis van haar naamgever extra bekrachtigen. Immers, Sjeng Kraft was behalve componist en arrangeur een begenadigd en beroemd accordeonist. Op deze manier hoopt men het gebruik en de populariteit van de accordeon onder jongeren te bevorderen.

In eerste instantie wordt gekozen voor een jong en veelbelovend accordeontalent;
2007: Dwayne Verheyden, tex-mex accordeonist

Daarna wordt de Sjeng een achievement-award. Accordeonisten, die hun sporen verdiend hebben en als ambassadeur voor het instrument gezien kunnen worden, komen in aanmerking voor de prijs. Een indrukwekkende lijst van laureaten is het gevolg.

2008: Loui Herinx, steirische harmonikaspeler
2009: Peer Heiligers, frontman van Palemiger (Spatzen)
2010: Joep Servais, door velen gezien als de ‘echte’ opvolger van Sjeng Kraft.
2011: Tren van Enckevort, boegbeeld van de Limburgse accordeonmuziek.

In 2012 is er weer gekozen voor aanstormend talent en ging de prijs naar Kevin van den Eijnden en in 2013 heeft aanstormend talent Kyle Schielen deze aanmoedigingsprijs gewonnen.

In 2014 kwam de eer weer aan een ervaren accordeonist toe, namelijk Geert Hermkes en in 2015 aan Ludy van Dijk. In 2016 werd John Thoma verrast met deze prijs. Raymond de Laruelle was de gelukkige in 2017. Hij werd in 2018 opgevolgd door Bart Storcken.

De winnaar van De Sjeng 2019 is Lex Uiting.